חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

איך ממנים מלכים בזמן הזה?

הקב"ה רצה שעם-ישראל יעמוד בדרגה עליונה, והמלך ירומם אותם לדרגה עליונה עוד יותר, אולם בני-ישראל תבעו מלך "לשפטנו ככל הגויים"
מאמרים נוספים בפרשה
המשפט לישראל והעמים
משפט ומקלט
שופטים ונביאים
אין לאדם בעלות על גופו
איך ממנים מלכים בזמן הזה?
לגלות את הטוב שביהודי
לשמוע בקול הנביא
להיכנס למקלטים
הגאולה - ודאות מוחלטת
ערי מקלט בתקופת המשיח
מלך ונשיא, לב ומוח
תוספת ערי מקלט
מי יכול להעיד על הקב"ה
מי האיש הירא ורך-הלבב
קשר הדוק עם מקור החיים
הניצוץ שבאילן
כולנו אחראים
מי אשם בחטא?
תפקידם של השוטרים
מצרים אז והיום

שום תשים עליך מלך (דברים יז,טו)

בפרשתנו מצווה התורה את עם-ישראל1: "שום תשים עליך מלך". חז"ל אמרו על כך2: "ג' מצוות נצטוו ישראל בכניסתן לארץ, להעמיד להם מלך וכו'". מזה מובן שמצוות מינוי מלך היא מצווה גדולה ונעלית, ואפילו מהמצוות התלויות בארץ.

והנה, בימי שמואל הנביא פנו אליו בני-ישראל וביקשוהו להמליך עליהם מלך3. אומר הנביא4: "ויירע הדבר בעיני שמואל", והקב"ה אמר לו5: "כי אותי מאסו ממלוך עליהם".

מדבר מעורר תמיהה רבה: הלוא מינוי מלך הוא אחת ממצוות התורה, ולמה רואה זאת הקב"ה בחומרה כה גדולה?! מצד שני, אם אמנם השאיפה למינוי מלך אינה דבר חיובי, למה ציווה אז הקב"ה את שמואל למלא את רצון העם ולמנות להם מלך?!

דרגות במלוכה

מסבירה תורת החסידות6, שאפשר לראות את עניין המלוכה בשתי דרכים:

אפשר לראות את הצורך במלוכה פשוט כדי שתהיה על הבריות "מוראה של מלכות"7 ושיהיה חוק וסדר במדינה.

אולם כאשר תושבי המדינה עומדים בדרגה מוסרית עליונה, ואין חשש שמא יפרעו חוק וסדר, כי-אז אין צורך במלך למטרה זו. תפקידו של המלך במצב זה הוא להעלות את העם לדרגה רוחנית גבוהה עוד יותר. מכיוון שהמלך "משכמו ומעלה גבוה מכל העם"8, עליו לרומם את העם לרמות עליונות של רוחניות, שהם עצמם אינם יכולים להגיע אליה בשכלם.

בעם-ישראל מוטל על המלך תפקיד לשמש מעין 'דרגת ביניים' בין הקב"ה ובין העם, שתפקידו לגלות את מלכות ה' לעם. וגם בזה יש שתי דרגות: כאשר העם עומד בדרגה ירודה וחסרה אצלו ההתבטלות לקב"ה, תפקידו של המלך להטיל עליו עול מלכות שמים; אך כאשר העם מקבל עליו מצד עצמו את עולו של הקב"ה, כי-אז תפקידו של המלך לרומם את העם לדרגות של יראת-שמים ('יראה עילאה'), שבני-ישראל עצמם אינם יכולים להגיע אליה.

המלך כ'מקשר'

הקב"ה רצה שעם-ישראל יעמוד בדרגה עליונה, והצורך במלך יהיה בעבור המטרה השנייה. אולם בני-ישראל תבעו מלך "לשפטנו ככל הגויים"9, מלך שימנע מצב של "איש את רעהו חיים בלעו"7, והדבר הוכיח כי הם עמדו בדרגה נחותה של יראת שמים. לכן אמר הקב"ה "כי אותי מאסו".

אף-על-פי-כן ציווה הקב"ה למלא את רצון העם ולתת להם מלך. אמנם עניין המלוכה נועד במקורו למטרות עליונות כנ"ל, אך כאשר יש מצב שחסרה יראת שמים בסיסית, והמלך יכול לתקן מצב זה - יש למנות מיד מלך, מתוך תקווה שאט-אט ירומם את העם, עד שיגיע לתפיסת המלוכה בצורתה השלמה.

עשה לך רב

בימינו אלה אין אמנם מלך, אך חז"ל אמרו10: "מאן מלכי? - רבנן". על כל אחד למלא את הוראת המשנה11: "עשה לך רב". יש הסבורים, שדי להם אם ייוועצו ברב רק בעניינים נעלים ועקרוניים, ולא בענייני יום-יום פשוטים. יש לזכור, שאם חסר ביראת שמים ויש צורך להיחלץ ממצב רוחני ירוד - יש לפנות אל הרב גם בעניינים אלה, משום שבדיעבד גם זה מתפקידו של הרב ושל המלך.

(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך הספר "שלחן שבת", מעובד על-פי לקוטי שיחות כרך כד, עמ' 104)

----------

1) דברים יז,טו.

2) סנהדרין כ,ב. ספרי דברים (יב,י). ועוד. רמב"ם ריש הלכות מלכים.

3) שמואל-א ח,ה.

4) שם ו.

5) שם ז.

6) ספר המצוות להצמח-צדק מצוות מינוי מלך פרק א ופרק ג.

7) על-פי לשון המשנה, אבות פרק ג משנה ב.

8) שמואל-א ט,ב.

9) שם ח,ה.

10) ראה גיטין סוף פרק ה.

11) אבות פרק א משנה ו ומשנה טז.



 

       
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)