חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"ב בניסן התשפ"ד, 20/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

גמילות חסדים על-שכלית

אברהם אבינו סיפק לאורחיו לא רק צרכים הכרחיים, אלא גם מותרות. הכנסת אורחים כזאת אינה נובעת מצד השכל וההיגיון בלבד
מאמרים נוספים בפרשה
כוחה של ברית-מילה
גם צדיק נדרש למול את עצמו
למעלה מכוח האדם
מלאכים כאורחים
שינוי הטבע כדי להציל נפשות
גמילות-חסד של יהודי
גמילות חסדים על-שכלית
לפעמים הלחץ מועיל
להוסיף לחפור
קיום מצוות בדרך הטבע
הכוח הרוחני שבהכנסת אורחים
האהבה הגדולה מכולן
בלי שום שיקולי תועלת
הפך את הברכה לשבועה
סיפורה של הנשמה הזועקת
חפירת בארות ומשמעותה
חינוך הילדים משקף את מהותנו
איך זוכים להתגלות של הקב"ה

 

ויטע אשל בבאר שבע (בראשית כא,לג)

בפרשתנו מספרת התורה, שכאשר ראו הכול שהקב"ה עומד לימינו של אברהם ומביא לו הצלחה בכל מעשי ידיו, כרת אבימלך מלך פלשתים ברית עם אברהם אבינו. לאחר מכן מסופר על אברהם1: "ויטע אשל בבאר-שבע, ויקרא שם בשם ה' א-ל עולם", ומיד אחר-כך מגיע סיפור העקדה.

מובן מדוע מספרת התורה על מעשיו של אברהם בהפצת האמונה בבורא העולם ("ויקרא שם בשם ה' א-ל עולם"), שהרי זה עיקר עניינו של אברהם אבינו - להפיץ בעולם את האמונה בה' אחד.2 אך איזו חשיבות יש לנטיעת האשל, וכי בזה גדולתו של אברהם? ועוד, מה הקשר בין נטיעת האשל לבין העקדה - הניסיון הקשה ביותר?

מותרות לזולת

משמעותה הפשוטה של המילה אשל היא אילן גדול. כלומר, אברהם נטע עץ בבאר-שבע. אולם בגמרא3 נאמר, שאברהם נטע בוסתן של עצי פרי באמצע המדבר, כדי להנות את האורחים. פירוש נוסף4 של אשל - פונדק, אכסניה, שהעניק לאורחים אכילה, שתייה ולינה.

רבות מסופר על הכנסת האורחים של אברהם אבינו, שסיפק לאורחיו לא רק צרכים הכרחיים, אלא גם מותרות. עד כדי כך, שהמדרש5 מספר כי אברהם קבע אפילו סנהדרין, כדי לברר שאלות וסכסוכים בין האורחים.

הכנסת אורחים כזאת אינה נובעת מצד השכל וההיגיון בלבד. על-פי השכל, צריך לגמול חסד, לתת צדקה ולספק לאורח את מחסורו, וזאת מתוך רחמים עליו. אין שום סיבה להעניק לו תענוגות ומותרות. תענוגות ומותרות נותן אדם לילדיו, אבל לא לאנשים זרים. בא אברהם אבינו ומלמדנו להתנהג עם אורחים זרים כשם שמתנהגים עם הילדים הפרטיים.

בלי שאלות

הכנסת אורחים זו של אברהם אבינו מעידה על כללות עבודת-ה' שלו. הוא לא עבד את בוראו באמצעות השכל בלבד, אלא מתוך מסירות-נפש שלמעלה מההיגיון האנושי. דבר זה הגיע לידי מבחן ברור בניסיון העקדה.

גדולתו של ניסיון העקדה, שהיה למעלה מכל שכל והבנה. יצחק נולד על-פי הבטחתו של הקב"ה, שאמר לאברהם6 "כי ביצחק ייקרא לך זרע". יצחק הוא גם ממשיכו היחיד של אברהם אבינו. איזה היגיון יש בציווי להעלותו לעולה?! ואף-על-פי-כן הלכו אברהם ויצחק בשמחה למלא את רצון ה'.

חינוך למסירות-נפש

זהו הקשר בין סיפור האשל לסיפור העקדה - התמסרותו העל-שכלית של אברהם אבינו להכנסת אורחים, העניקה יסוד על-שכלי לבנו יצחק, עד שהלך בשמחה למלא ציווי על-שכלי של הקב"ה, בניסיון העקדה.

מכאן הוראה לכל יהודי: יש לחנך את הילדים לגמילות חסדים על-שכלית. לתת לזולת לא רק את מחסורו - בגשמיות וברוחניות - אלא גם דברי תענוג ומותרות, כדי שלא יחסר לזולת דבר. כך גדל דור של מסירות-נפש שיכול לעמוד בכל הקשיים והניסיונות של תקופת הגלות, ולהגיע לגאולה האמיתית והשלמה.

(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך הספר "שלחן שבת", מעובד על-פי לקוטי שיחות כרך ג, עמ' 769)

----------

1) פרשתנו כא,לג.

2) סוטה י, סוף עמוד א.

3) שם ובפירוש רש"י.

4) מדרש הובא בבחיי וירא (כא,לג).

5) בראשית רבה פרשה נד,ו.

6) פרשתנו כא,יג.

 

       
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)