חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:08 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

לשאוף לקדושה המירבית
מאמרים נוספים בפרשה
מי יכול להאיר נשמות?
אם אתה יכול - אתה חייב
הקב"ה נותן כוחות ואנחנו מבצעים
לשאוף לקדושה המירבית
למצוא את האחדות
פסח מצרים ופסח המדבר
לעולם יש תקנה
לנצל כל הזדמנות
סור מרע ועשה טוב
שמחה שחודרת לגוף
שונאי ישראל - שונאי ה'
רווחת הרוב מול טובת המיעוט
לחם מן השמים - לכל
המוציא לחם מן השמיים
כוחו של משה
הגבוה והעניו מכול
ענווה והשראת השכינה
עם-ישראל כמנורת בית-המקדש
תקיעת החצוצרות בעת מלחמה ובעת שמחה
נחמתו של אהרן הכוהן

בהעלותך את הנרות (במדבר ח,ב)

הדלקת הנרות בבית-המקדש רומזת לתפקידו של יהודי, בכל מקום ובכל זמן, להדליק את "נר ה' נשמת אדם" שבו. על-כן יש ללמוד מפרטי הציווי בדבר העלאת נרות המקדש על עבודתו של כל יהודי בהדלקת אור הנשמה שבו.

אחת ההלכות של מנורת המשכן היא, שיש להעמידה דווקא בתוך ההיכל. במקדש בכללותו יש "עשר קדושות" (כפי שמפורט במשנה) – עשר דרגות של קדושה. גם הדרגות שלמטה מההיכל קדושות הן. ובכל-זאת אם מדליקים את המנורה באחד המקומות הללו ולא בהיכל – לא יוצאים ידי חובה.

אם אפשר - חייבים

מכאן הוראה בעבודת ה': יהודי יכול לטעון, אמת שעליי להדליק את נר הנשמה שבקרבי, אך מי אומר שעליי לעשות זאת דווקא בקדושה גבוהה? די לי גם בקדושה נמוכה. ובכלל, הרי יש יהודים רבים שלא דורשים מהם דרישות גבוהות ומסתפקים בכך שהם מקיימים מצוות בקדושה נמוכה יותר, מדוע אפוא אני נדרש להימצא דווקא בדרגה גבוהה של קדושה?!

באה מנורת המקדש ומלמדת, שאם יש לאדם יכולת ואפשרות לעמוד בדרגה גבוהה של קדושה, אין הוא יכול להסתפק בדרגה נמוכה יותר. לכל אדם התפקיד המוטל עליו. מי שהקב"ה העניק לו אפשרויות להאיר את נשמתו בדרגת קדושה גבוהה יותר – חייב לעשות כן, ואם אינו עושה זאת, אין הוא ממלא את רצון הבורא.

הכרח לימוד הפנימיות

כשם שאדם שיש לו יכולות לעמוד בדרגת קדושה גבוהה יותר אינו יכול לטעון שדי לו בקדושה נמוכה כי חברו נמצא בדרגה כזאת, כך גם הדרישות מכל דור הן לפי הדור, ואי-אפשר להיאחז בטענה שבדורות קודמים לא דרשו דרישות כאלה.

יש טוענים שדי להם בלימוד הנגלה שבתורה ואין הם חייבים ללמוד את פנימיות התורה, שכן לדבריהם בדורות קודמים רק יחידי-סגולה עסקו בפנימיות התורה. התשובה היא כנ"ל: בדורות קודמים, מכיוון שעדיין לא נתגלתה פנימיות התורה, אפשר היה להסתפק בלימוד הנגלה, אבל לאחר שנתגלתה פנימיות התורה ובידינו ללומדה – הרי עכשיו זו חובה והכרח לעמוד בדרגת קדושה זו וללמוד גם את פנימיות התורה.

צניעות מירבית

מכאן גם הוראה לנשי ישראל, שעבודתן היא בדוגמת הדלקת המנורה בתוך ההיכל. אחד העניינים העיקריים בהתנהגות נשי ובנות ישראל הוא הצניעות, "כל כבודה בת-מלך פנימה". הגמרא מביאה דוגמה מצניעותה המופלגה של האישה ה"קמחית", שבזכותה זכתה לשבעה בנים, כוהנים גדולים.

יכולה אישה לטעון: וכי חייבת אני במידה גדולה כל-כך של צניעות כדי שיהיו בניי כוהנים גדולים? די לי שיהיו כוהנים סתם. מורה לנו המנורה, שאם קיימת אפשרות להדליק בתוך ההיכל – חובה לעשות זאת, ואין להסתפק בהדלקה במקום מקודש פחות. כך צריכה האישה לשאוף לדרגת הצניעות והקדושה המירבית לה, ואז היא ממלאת את תפקידה.

(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך גליון שיחת השבוע, מעובד על-פי לקוטי שיחות כרך ב, עמ' 318)



 

       
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)