חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:10 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

חוזרים לשורשים בבית השיטה
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע גליון 1350 - כל המדורים ברצף
מערכת הבחירות בליבנו פנימה
חדש על המדף
איך להשתמש במידת הגבורה
ברכות יצחק ליעקב
אבל ומריבה
דור דור ומנהיגו
חסד ויושר
צחוקו של יצחק
חוזרים לשורשים בבית השיטה
שִכחת ברכה

ליל ראש-השנה בבית-הכנסת שבקיבוץ בית השיטה. עשרות תושבים נכנסים זה אחר זה למבנה הצר ותופסים את מקומותיהם. באחד המושבים יושב משה פלד, חבר-כנסת לשעבר, בתפקידו החדש: הגבאי. דפי הסידור החדש, שנקנה זה עתה, נרטבים מדמעות של אושר. הוא מביט בנכנסים, חבריו, תושבי הקיבוץ, שבעבור רובם זו הפעם הראשונה להתפלל בבית-כנסת, ואינו יכול לעצור את רגשותיו.

זה קרה לפני שנתיים. יותר משמונים שנות התנגדות לדת-ישראל נפרצו באחת. פלד וחבריו ניצחו – הם זכו להקים בית-כנסת בקיבוץ הוותיק בעמק חרוד, לרגלי הגלבוע.

מרד לטוב ולרע

הקיבוץ נוסד לפני 84 שנים, תחילה כיישוב במעיין חרוד, ובהמשך עלה למשכן הקבע שלו. "מיום היווסדו הוגדר הקיבוץ חילוני למהדרין", מספר פלד (68), יליד הקיבוץ. "המייסדים, מקצתם ניצולי שואה ומקצתם ילידי הארץ, מרדו בחינוך שקיבלו מהוריהם. זו הייתה תקופת המרד של הדור הצעיר".

פלד חוזר לימי הילדות: "המרד הוטמע בתוכנו, לטוב ולרע. לטוב – ההורים נלחמו על כיבוש הקרקע וכיבוש העבודה העברית. לרע – הניתוק המוחלט מהזהות היהודית. לא רוצים בית-כנסת ולא שום סממן יהודי אחר".

הצבעה גורלית

עשרות שנים נמשכו החיים על-פי המתווה של דור המייסדים, אבל אט-אט החל להתרחש דבר-מה. "זה קרה אחרי מלחמת יום-הכיפורים. הקיבוץ איבד אחד-עשר מבניו. זו הייתה מכה קשה ביותר. התחלנו לשאול שאלות ונפער חלל בזהות, בתודעה וגם באידאלים. כמה שנים אחר-כך אמרתי לחבריי: חייבים להקים כאן בית-כנסת. בשנת תש"ס התחלתי לפעול בעניין ביתר רצינות".

פלד נדהם מעוצמת ההתנגדות. בתוך יום חתמו מאתיים חברי קיבוץ על עצומה נגד בניית בית-כנסת. "אמרתי לעצמי שאין טעם לריב עם חבריי, ומוטב לוותר", מספר פלד. "שש שנים לאחר-מכן ניסיתי שוב. בהצבעה באסֵפת הקיבוץ הצביעו 45 אחוזים בעד ו-55 נגד. התוצאות היו ברורות, אבל נוכחתי בדבר משמעותי – אני לא לבד. חלק נכבד מתושבי הקיבוץ רוצה בית-כנסת".

חגיגה מרגשת

בשלב הזה החליט פלד שלא לוותר. "אמרתי לחברים: זהו, הדיון התייתר. אנחנו מקימים בית-כנסת. 45 אחוזים זה ציבור שמגיע לו בית-כנסת", הוא מספר. לפני שנתיים הוקם בית-הכנסת. "בתפילה הראשונה הרגשתי שנעשתה היסטוריה של ממש, פשוט מהפך", אומר פלד. שנה לאחר-מכן הוכנס ספר-תורה לבית-הכנסת, על-ידי אחד מחברי הקיבוץ, לעילוי נשמת הוריו. "ההתרגשות הייתה עצומה, והחגיגה אינה נשכחת מהתושבים", הוא מספר.

בית-הכנסת החל לפעול גם בשבתות. "תושבים באים להתפלל והאווירה חמימה במיוחד. כיום בית-הכנסת מעניק למעשה שירותי דת למעוניינים. נערים חגגו כאן בר-מצווה, תושבים בירכו 'הגומל', משפחות ישבו כאן 'שבעה' על קרובי משפחה", מפרט פלד, ומסיים: "אני מאמין שחברי הקיבוץ כולם יגיעו למסקנה שבית-הכנסת הוא חלק בלתי-נפרד מהחוויה התרבותית שלנו ומהזהות שלנו. זה מחוייב המציאות".


פלד בהכנסת ספר-התורה בבית-השיטה


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)