חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

ספר-התורה שחזר מהשבי הירדני
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע גליון 1321 - כל המדורים ברצף
לא כל אמת צריך לפרסם
יש חדש
הזכות באה מלמעלה
לא לנקום
כשהאדם 'חי'
יום אמיתי
הבן האובד
שלילת המחלוקת
ספר-התורה שחזר מהשבי הירדני
חמץ אחרי הפסח

לצד היותו חקלאי תושב משואות-יצחק, ישראל זיסק (44) הוא חובב היסטוריה מושבע. תחביב זה שלו הוליד תגלית היסטורית מרגשת: חשיפת ספר-התורה שליווה את חברי קיבוץ משואות-יצחק המקורי אל השבי הירדני וממנו.

הקיבוץ הוקם במקורו בגוש עציון בשנת תש"ה (1945), ונקרא על שם הרב הראשי לישראל, הרב יצחק-אייזיק הרצוג, עוד בחייו. הרב הרצוג סייע בהקמת היישוב, ובין השאר העניק למייסדים ספר-תורה, כחמישים ס"מ אורכו.

לילה גורלי

גוש עציון נפל במלחמת העצמאות ויישוביו נחרבו. "לאחר שכפר-עציון נפל, העריכו תושבי משואות-יצחק שהם הבאים בתור", מספר זיסק, שחקר את היסטוריית הקיבוץ. "הם החליטו להטמין באדמה את ספר-התורה ועוד פריטי-קודש, מחשש לחילולם בידי הערבים". מהפרוטוקולים של הדיונים בין התושבים באותם ימים עולה תמונה קשה של ייאוש ודכדוך.

וכך סיפר יהודה פאסט, חבר משואות (מתוך הספר 'בלבב שלם'): "אני זוכר את ד' באייר תש"ח בלילה, כאשר התקיימו הדיונים הגורליים. ההצעות היו כולן הצעות של ייאוש: לברוח דרך ההרים לירושלים, להתכנס לבית ההבראה ולפוצצו עלינו ולא לתת לערבים צמאי הדם להתעלל בגופותינו. לפי כל הסימנים, שחיטה איומה מחכה לנו בשעות הקרובות. באותו לילה החלטנו לקבור את ספר-התורה בתוך ארון נשק ולהצילו".

הספר הושאל לבת-עין

בערב שבת נכנסו הירדנים לקיבוץ. "התושבים ביקשו מהקצין הירדני לאפשר להם לקחת איתם את ספר-התורה", מספר זיסק. "אחרי שקיבלו את הסכמתו, פתחו את הבור והוציאו את הספר". תשעה חודשים שהו בשבי הירדני. "בשבת פרשת אמור, במהלך קריאת התורה, ניסה המון ערבי לפרוץ אל תחנת המשטרה, אך קצין הלגיון ירה באוויר והרחיק את ההמון".

ספר-התורה חזר עם השבויים מהשבי, והם הקימו מחדש את משואות-יצחק, הפעם באזור המועצה שפיר. "בשנת תשמ"ט (89') פנה הרב חנן פורת אל התושבים וסיפר שעומדים להקים את היישוב בת-עין על חורבות משואות-יצחק הישנה. הוא ביקש להשאיל למקימים את ספר-התורה. הספר הוענק בטקס חגיגי ומרגש. שנתיים לאחר-מכן הושב הספר, אך חוץ מגבאי אחד, איש לא שם לב לכך".

תגלית במחסן

עברו שנים. זיסק שמע על ספר-התורה ופנה לברר היכן הוא. איש לא ידע לזהותו. זיסק הצליח להשיג תצלום מהאירוע החגיגי שבו הובא הספר לבת-עין. עם התצלום בידו פנה אל מחסן בית-הכנסת, ואיתר את ה'מעיל' הנראה בתצלום. הוא פתח את ארון-הקודש והחל לבדוק לאיזה ספר-תורה ה'מעיל' מתאים.

"אחד הספרים התאים בדיוק ל'מעיל', ועל 'עץ החיים' נכתב: 'תל-אביב, חנוכה, תש"ג'. זה היה הספר ההיסטורי", מתרגש זיסק. ספר-התורה הוגה מחדש ומשמש כיום את התושבים. על 'עץ החיים' נחרט: "ספר-תורה זה היה עם חברי משואות-יצחק בשבי הירדני במלחמת העצמאות בשנים תש"ח-ט".


זיסק וספר-התורה שנתגלה מחדש (צילום: אשר אדלר)


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)