חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

אברהם יגל, כבר שלושים שנה
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע גליון 1319 - כל המדורים ברצף
למה מחר כשאפשר היום
חדש על המדף
שירה שלמעלה מגדרי הזמן
שביעי-של-פסח
אחד ואחד
פרנסה לרופא
זעקת ההלך
לאכול 'משיח'
אברהם יגל, כבר שלושים שנה
'סעודת משיח' בערב שבת

"אם אכנע לרוחות המודרניות החולפות על פני המוזיקה החסידית אמנם אקנה מעריצים רבים, אבל אאבד את תחושת השליחות שלי, המלווה אותי מאז תחילת דרכי המוזיקלית". הדובר הוא אברהם פריד, מגדול המוזיקה החסידית, שהוציא-לאור עכשיו תקליט חדש, 'ממשיך לטפס' שמו.

כבר שלושים שנה הוא מייצר מוזיקה חסידית. "אם אני מצליח עם הסגנון הזה, למה לחפש חידושים אחרים? הציבור נהנה ממוזיקה חסידית וזה מה שהוא מצפה לשמוע ממני", אומר פריד. ומדוע בכל-זאת בחר בשנים האחרונות לפנות לאפיק חדש, שאינו תואם את ההגדרה 'שירים חסידיים'?

לפתוח לבבות

צריך להכיר היטב את אברהם פריד, חסיד חב"ד, כדי להבין את התשובה. פריד, או בשמו המקורי אברהם פרידמן, מתגורר בשכונת קראון-הייטס בניו-יורק. סבו היה בעל-תפילה וגם אביו. בילדותו זכה לשיר לפני אימו של הרבי מליובאוויטש, הרבנית חנה שניאורסון, והיא ניבאה לו עתיד גדול. בצעירותו שר במקהלה, ובמהרה נעשה חזן-זמר מבטיח ומגדולי הזמר החסידי.

"זו שליחות חשובה לחדור אל הקהל הלא-דתי", הוא מסביר. "כשאני שר את 'רק תפילה' לפני קהל כזה, האנשים נפתחים לשמוע את 'אדרבה' ו'תניא'. אני מתחבר אליהם ויכול להעביר את המסרים החסידיים. אני בוחר, כמובן, רק שירי אמונה וכמיהה. נכון, הם הולחנו בידי יוצרים שאינם דתיים בהגדרה, אבל הם יהודים, בעלי נשמה אלוקית, והרבי לימד אותנו למצוא את הנקודה היהודית בכל יהודי". אין פלא ששיריו של פריד החלו להישמע בתחנות הרדיו הכלליות בישראל, גם השירים החסידיים שהוא שר.

העם רוצה שירי אמונה

עדויות להצלחה הגדולה הוא מקבל ללא הרף. "אישה מבוגרת סיפרה לי שהשיר 'רק תפילה' בביצועי גרם למשפחתה להתעודד בתקופה שבה אב המשפחה נותח ניתוח סבוך". אבל מה קרה פתאום בעת האחרונה? פריד משיב: "הדור השתנה ורוצה לשמוע יותר ויותר שירי אמונה. אני קופץ על הרכבת בשאיפה לקרב יהודים. יוצרים לא-דתיים רבים מלחינים ושרים כיום שירי תפילה. למשל, 'אנא בכוח' שהכול שרים ומשמיעים אותו".

ואיזה שיר של יוצר אחר הוא אוהב יותר מכול? פריד אינו מתלבט: "והיא שעמדה. השיר הצליח הצלחה יוצאת מן הכלל". בכל שנות הופעותיו הוא מרגיש חיבור מיוחד לארץ-ישראל. "יש לי אהבה מיוחדת לארץ, ואני מרגיש כאן מה שאיני מרגיש בשום מקום בעולם", הוא אומר.

ממשיך לטפס

לדבריו, הוא מנצל את אהדת הקהל כדי להעביר מסרים יהודיים: "נכון, יש קשיים ועדיין אנחנו שרויים בגלות, אבל צריך לעודד יהודים. תמיד אני מוצא דרך להשחיל סיפור חסידי או אִמרה לפרשת השבוע. הדברים מתקבלים תמיד בהקשבה מלאה".

ואיך בכל-זאת אפשר לשמור על חדשנות ומקוריות כבר שלושים שנה? "התקליט האחרון שלי נקרא 'ממשיך לטפס'. אני משתדל להמשיך לטפס ולא לעמוד באותו מקום. הטיסות הרבות מקשות וגם העבודה הרבה, אבל התגובות מהקהל, שנהנה ממוזיקה חסידית אותנטית, נותנות כוח", הוא אומר בחיוך ביישני, המבטא יותר מכול את פשטות הליכותיו, על-אף הצלחתו.


תגובות הקהל נותנות כוח. פריד (צילום: מנדי הכטמן)


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)