חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:10 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

מה יש בתמציות שאנו אוכלים
חיים יהודיים


מאת: אליעזר שולמן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1106 - כל המדורים ברצף
לנצח את הטרור בלי מלחמה
יש חדש
ההכנה לקבלה המחודשת
ענווה וגאווה
על מי הקושיה
כפות המרק
מלחמת עמלק
ניסוי קולמוס
מה יש בתמציות שאנו אוכלים
סעודת פורים בערב-שבת

בחומש ויקרא, שאותו אנו מתחילים לקרוא השבוע, מפורטים דיני השחיטה והכשרות. בעולם התעשייתי של ימינו, השמירה על הכשרות מחייבת ידע רחב והתעדכנות מתמדת בחידושים בתחום המזון. בעבור הרב אהרן נשר (אדלר) זו משימת חיים. מכון הכשרות 'משכיל לדוד', שהקים לזכר אביו, שעסק אף הוא בתחום הכשרות, מספק לגורמי הכשרות את המידע המעודכן על תהליכי הייצור של מוצרי המזון לגוניהם. עם זה הוא משמש רב שכונת מימון בירושלים, ר"מ ומורה הוראה.

הידע הרב בנושא הכשרות הביא עמו גם מסקנות אישיות: "כדור שלישי לעוסקים בכשרות, הרגלתי את בני ביתי שהרבה מוצרים לא נכנסים אלינו הביתה, אפילו אם יש להם ההכשרים המהודרים ביותר. פעמיים שלוש בשנה אני שוחט לעצמי בשר", הוא אומר.

ייעוץ בגלוי ובסתר

"במזון שאנו אוכלים מעורבים חומרים רבים ומורכבים: תמציות, חומרי טעם וריח, תרכובות כימיות ועוד", הוא מסביר את עבודת המכון. "כדי לקיים השגחה כראוי יש צורך במידע מקצועי וטכנולוגי בכימיית המזון. לצורך זה הוקם מכון הכשרות 'משכיל לדוד', שאנשיו משמשים כלי בידי פוסקי ההלכה לתרגם עולם מורכב זה לשפת המעשה.

"ללא תקציבים ממשרדי הממשלה אנחנו מסייעים לכשלוש-מאות וחמישים ועדי כשרות בארץ ובעולם, בייעוץ, בהכוונה ובהדרכה. הייעוץ נעשה בגלוי ובסתר. ברבות השנים נהפך 'משכיל לדוד' למקור בלתי-נדלה לכל מי שהכשרות חשובה לו באמת".

חומר שומני מעור חזיר

לדבריו, רבנים בימינו חייבים להיות מעודכנים בתהליכי ייצור המזון. "כאשר רב מדבר בשפה המקצועית ומגלה בקיאות בחומרי הגלם ודרך הייצור, היצרן יחשוש לרמות אותו. זו הסיבה שאני עוסק הרבה בהדרכת רבנים צעירים רבים בכל העולם בתחום הכשרות, תפקיד שקיבלתי עליי בשמחה", הוא אומר.

במשך השנים נוכח שהתקלות יכולות לבוא ממקומות בלתי-צפויים לגמרי. "הגעתי לבדיקת כשרות במפעל בגרמניה. בתהליך הייצור היה מעורב חומר שומני, שכל ועדי הכשרות אישרו אותו לשימוש, מכיוון שהיו בטוחים כי הוא שומן צמחי. התברר לי כי השומן הזה  מופק מעור חזיר. הודעתי לוועדי הכשרות על התקלה, והם כמובן הפסיקו את השימוש במוצרי המפעל. לאחר מאמץ רב נמצאה דרך טכנית להפיק את המוצר מן הצומח, המפעל עבר למשכן חדש וחדל לייצר מוצרי טריפה בכלל. כלקח מהאירוע, כל הייצור במפעל נעשה בהשגחה צמודה ופיקוח קפדני".

עמידה עקשנית

העמידה על משמר הכשרות אינה פוסקת לרגע, ודרישות הכשרות אינן מובנות תמיד למנהלי המפעלים. "באמצע חנוכת קו ייצור כשר במפעל ביפן, שאליו בא במיוחד מנהלים ממפעלי מזון בישראל, התברר לי שהיפנים לא עמדו בסיכומים, ואחד החומרים שבהם השתמשו מיוצר מחלב נכרי. הודעתי מיד שאין אישור כשרות למפעל, והמיזם שבו הושקעו הון עתק וחודשי עבודה רבים, התבטל".

הוא מספר כי ההחלטה הזאת הייתה לא-פשוטה. מנהלי מפעלי המזון ניסו לשכנעו להסכים לפתרונות שבדיעבד, אך הוא עמד בתוקף על דעתו. "בסופו של דבר, בעמידה העקשנית על משמר הכשרות היה גם קידוש שם שמים, והכול נוכחו כי הכשרות היא ערך עמוק שלא מתפשרים עליו".

הרב נשר. "לא מתפשרים על כשרות"


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)