חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:10 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

הבניין נחרב, המכון קיים
חיים יהודיים

מדורים נוספים
שיחת השבוע 997 - כל המדורים ברצף
לעורר מחדש את אהבת הארץ
יש חדש
ה'כשר' שבשונאים
ניגון
לא להוציא דיבה
תשלום יקר
שתיל של הקב"ה
בציפייה לגאולה
הבניין נחרב, המכון קיים
ה' מלך

 

הרב פרידמן. "עוד נקום ונעמוד על רגלינו"

כמדי שנה, לקראת ט"ו בשבט, יערוך גם השנה 'מכון התורה והארץ' יום-עיון במצוות התלויות בארץ. הכינוס ייערך אי"ה ביום ראשון הקרוב באוניברסיטת בר-אילן, בהשתתפות רבנים, צוות המכון ובוטניקאים. רגע, 'מכון התורה והארץ' זה לא המכון שפעל בגוש קטיף שנחרב? כן, לא טעיתם. גוש-קטיף אמנם הוחרב ותושביו פזורים בכל הארץ, אבל המכון מוסיף להתקיים ולפעול. זה אולי עוד ביטוי לחוסן הנפשי המרשים של מגורשי הגוש, המסרבים להישבר ולהרכין ראש.

המכון הוקם בנווה-דקלים לקראת שנת השמיטה תשמ"ז, לפני עשרים שנה כמעט. רבים מתושבי הגוש, שהתפתח אז בקצב מהיר, פנו לחקלאות, ונוצר צורך בגוף הלכתי שינחה ויפסוק בתחום זה. בהמשך עבר המכון למשכן רחב-ידיים בכפר-דרום. מאז הגירוש מחבל עזה המכון שוכן במתחם הקריה החינוכית של כפר-דרום, בשכונת-עתיקות בדרום אשקלון.

'גן המצוות' איננו

בקריה החינוכית תלמוד-תורה, בית-ספר לבנות, ישיבה, 'כולל', וכאמור גם מכון. "נכון, אין לנו שטח לעריכת ניסויים וגם 'גן המצוות' שהיה לנו איננו עוד, אבל עבודת המחקר והיצירה נמשכת בכל-זאת", אומר הרב יואל פרידמן, מראשי המכון ומארגן יום-העיון.

הרב פרידמן (49) כבר נתנסה בעבר בחוויה הקשה של הרס ועקירה. כשנה וחצי התגורר עם רעייתו בימית שבסיני, ולמד ב'כולל' שהקים שם הרב יעקב אריאל. עם הריסת ימית עברו להתגורר בנצר-חזני, ולאחר מכן קבעו את ביתם בנווה-דקלים. הרב פרידמן מלווה את המכון מיום היווסדו.

עץ או פטרייה

לבני הזוג פרידמן שישה ילדים (שלושה מהם נשואים) ושלוש נכדות. הם מתגוררים עכשיו באתר ה'קרווילות' בניצן. "עברנו מבית גדול, ששילמנו עליו במיטב כספנו, למשכן עראי קטן", אומר הרב פרידמן. "יש כאן עוד למעלה מחמש-מאות משפחות, אוסף של עקורים מכמה וכמה יישובים. אנשים שהיו להם חיים מסודרים, שכל אחד מהם ידע את מקומו, צריכים להתחיל הכול מחדש. זה לא פשוט. האבטלה גדולה והבעיות בהתאם". ובכל-זאת הרב פרידמן מתעקש: "לא הכול שחור. איננו נואשים ואיננו נותנים גט-כריתות לא לארץ-ישראל ולא לעם-ישראל. בעזרת ה' עוד נקום ונעמוד על רגלינו".

הד לטראומה שעוברת על מגורשי חבל עזה יינתן גם ביום-העיון, אשר יעמוד בסימן 'מחורבן לבניין'. בחציו הראשון של היום יעסקו אנשי ההלכה והמחקר בשאלות, כדוגמת בירור זהותו ההלכתית של צמח הפיטיה המיובא מדרום-אמריקה; מין קקטוס המצמיח פרי אקזוטי טעים, שלא ברור אם אפשר להגדירו עץ, בשל מראהו, או שמא אינו אלא כעין פטרייה, שכן הוא מסוגל לגדול ולהצמיח פירות גם באוויר. אנציקלופדיה חדשה בדיני כלאיים, בהוצאת המכון, תעמוד אף היא במוקד תשומת הלב, בחלק זה של היום.

מותר לשאול?

מחציתו השנייה של יום-העיון תעסוק בהיבטים ההלכתיים והרעיוניים של כל מה שקשור ליחסי יהודים ונכרים בארץ-ישראל. בין השאר תידון שאלת היחס הראוי והנכון על-פי ההלכה לרעיון משאל-העם על גורלה של ארץ-ישראל. האם מותר להשתמש בכלי זה, בניסיון להציל חלקים מארץ-ישראל, או שמא יש להסתייג ממנו מבחינה עקרונית (אפילו כאשר משוכנעים שהמשאל יוכרע לטובה). בהמשך יוקרן סרט מיוחד, שערך איש המולטימדיה של המכון, משה הרשטיק, על ה'הינתקות' ותוצאותיה.


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)