חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

יהדות תימן פותחת לפניכם את הבית
חיים יהודיים

מדורים נוספים
שיחת השבוע 987 - כל המדורים ברצף
ברית של ערבות הדדית
ספרים
השלב המרכזי בחיי יצחק
הכנסת אורחים
מקור השפע
הגאווה משפילה
לחפור ולגלות את ה'מים'
יהדות תימן פותחת לפניכם את הבית
שלום לפני התפילה

 

פינת ה'מורי' במוזאון. בימים ההם ובזמן הזה

עשבי ריחן ושדאב'ה, המפיצים באוויר ניחוח נעים, מקדמים את פני הבאים אל הבית בן שתי הקומות, ברחוב המחתרת 24, בשכונת עמידר, על גבול בני-ברק ורמת-גן. 'הבית היהודי בתימן' – מכריז השלט הקטן מעל דלת הכניסה, אך הוא איננו מסגיר את שפע המראות, הצבעים והקולות המצפים למבקר. שישה חדרים ובהם תמונות, פריטי לבוש, כלי-בית, תבלינים, בובות מחופשות לדמויות ועוד, מתארים את הוויי החיים המיוחד של יהודי תימן.

את פנינו מקדמת הגב' יונה קורח (70), אישה חרדית, אמא וסבתא. כבת שלוש-עשרה הייתה כשעלתה לארץ מצנעא, בשנת תש"ט, עם בעלה ר'  שלום, המבוגר ממנה בשלושים שנה. "תמיד חלמתי להנציח את יהדות תימן המפוארת כדי שגם הדורות הבאים יכירו ויזכרו אותה", היא אומרת.

צילום ברישיון

לפני כמה שנים הגשימה את חלומה, והפכה את ביתה הפרטי לכעין מוזאון. את המוצגים תרמה משלה או אספה מחברותיה. למשל, את מכונת התפירה הישנה ב'חדר הנשים' התימני, ואת כלי 'המטבח התימני', העלתה עמה מתימן.

את רוב התמונות שעל הקירות צילם בשעתו יחיאל חייבי, צעיר יהודי מסולסל פאות, שתמונתו מוצגת אף היא במקום. צילום ברחובות תימן נחשב עברה על חוקי המדינה. חייבי קיבל רישיון מיוחד מהמלך לצלם בחוצות צנעא, ותצלומיו הם כמעט היחידים שנותרו מאותה תקופה.

אימוץ כפוי

אתה רואה תמונת ילד, כבן עשר, מוקף חבורת מוסלמים. מאחורי התמונה מסתתר סיפור. "זה ילד יהודי שהתייתם מאביו ומאימו", מסבירה יונה. "חוקי המלך קבעו שילדים שהתייתמו מהוריהם נכנסים לחסות המלך. גם יתומים יהודים נלקחו על-ידי שליחי המלך וגודלו על-ידם כמוסלמים. כאשר ילד יהודי התייתם משני הוריו, הייתה הקהילה היהודית עושה הכול כדי להסתירו מעיני השלטון. כשהילד או הילדה הגיעו לגיל תשע או עשר, היו מזדרזים ומחתנים אותם,  ואז חוק האימוץ המלכותי לא היה תקף עוד".

המחשה עצובה לכך ניתנת בתצלום אחר, שבו נראה המלך אחמד, שלא היה אלא בנה של יתומה יהודייה, שנלקחה בילדותה לבית המלך ונישאה לאחר מכן לאביו (המלך שקדם לו).

צניעות וצבעוניות

הסיור, מלווה בהסבריה המעניינים של יונה, נמשך כשעה. מתחילים ב'חדר הנשים', ולומדים על אורחות חייהן וצניעותן יוצאת-הדופן של נשות צנעא היהודיות. משם עוברים ל'חדר המורי', ומקשיבים לקולות מוקלטים של 'מורי', המלמד ילדים את טעמי המקרא התימניים. בחדר הבא פוגשים חתן וכלה, ומתוודעים לסדר המיוחד של טקס הנישואין בקרב יהודי תימן. חדר 'שבעת ימי המשתה' ו'חדר היולדת', ששוחזרו במדוייק על-ידי יונה, חושפים צבעוניות מהממת ומנהגים ייחודיים. בפינות נוספות אפשר להתוודע לסודות המטבח התימני, לכליו ולמאכליו, וכמו-כן לסיפור העלייה של יהדות תימן, על 'מרבד הקסמים'.

אם מתחשק לכם לראות כיצד נראה שולחן ה'סדר' בתימן, להכיר את מנהגי החתונה התימניים, לדעת כיצד הודיעו היהודים על קיומה של ברית-מילה בזמנים שבהם השלטון אסר על כך, ואולי אפילו לטעום קובנה אמיתי – אתם מוזמנים ל'הבית היהודי בתימן', פינת-חמד נוסטלגית ומעשירה.


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)