חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

העוגה ההונגרית פתחה את הלב
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1737 - כל המדורים ברצף
עבודה עצמית בביעור המחלוקת
חדש על המדף
חומרת איסור אכילת שרצים
שמיני
לא להיות 'חסידה'
אמונה בלי שינוי
סודות הצדיקים
לעבוד בכוח עצמנו
העוגה ההונגרית פתחה את הלב
מניין לברית מילה

זה קרה לפני שנתיים, סמוך לחג הפסח. ארגוני הכשרות בארה"ב עמדו לפרסם הודעה כי מלאי הבירה של חברת 'מנהטן ביר'ס', המשווקת כשמונים אחוז מתצרוכת הבירה בניו-יורק, הוא בגדר 'חמץ שעבר עליו הפסח', מאחר שהבעלים היהודי של החברה, סיימון ברגסון, מסרב לעשות 'מכירת חמץ'.

הדבר נודע לרב קלמן וינפלד, חסיד חב"ד משכונת קראון-הייטס בניו-יורק, ואיש מערכת הכשרות OK, והדיד שינה מעיניו. "החלטתי לפנות אל ליבו של האיש, בגישה חסידית, בתקווה שאולי יתרכך", הוא מספר.

מפגש בפתח הבית

תחילה עשה הרב וינפלד תחקיר על האיש. הוא גילה שהוריו ניצלו ממחנה ההשמדה אושוויץ וכי את שנות ילדותו עשה בהונגריה. "אמרתי בליבי שיהיה נחמד להביא לו עוגת שמרים הונגרית טובה, 'קוקוש קייק'. התקשרתי לאימי בירושלים, וביקשתי ממנה מתכון. היא לא הבינה מדוע אני מחפש מתכון לעוגת שמרים ארבעה ימים לפני פסח"...

הרב וינפלד הפשיל שרוולים, וכעבור שעתיים יצאו מהתנור ארבעה פסים ריחניים של 'קוקוש קייק'. הוא עטף אותם יפה ויצא למשרדי 'מנהטן ביר'ס', בברונקס. זה היה יום ראשון והמשרדים היו סגורים. וינפלד השיג את כתובת ביתו של הבעלים ונסע לשם. "אמרו לי שהוא יושב עם אורחים", הוא משחזר. "השבתי שאמתין עד שיתפנה. כעבור כמה שעות נפתחה דלת המעלית וממנה יצא האיש. ניגשתי אליו, הבהרתי שלא באתי לבקש תרומה, והתחלתי לדבר על חשיבותה של מכירת חמץ".

המעמד המרגש

ברגסון הגיב בחוסר סבלנות: "מה פתאום שאמכור את החברה שלי? היא לא למכירה"... הרב וינפלד הסביר שאין לו מה לחשוש, וכי זה הסדר שנעשה בעולם כולו. האיש אמר שכעת הוא הולך לארוחת ערב, והציע לרב וינפלד לבוא מחר למשרדו. "אמתין לך פה עד שובך", אמר הרב וינפלד. האיש נדהם, אבל דווקא נחישות זו ריגשה אותו. בשובו מארוחת הערב הקשיב בנחת לדברים והביע הסכמה. השניים קבעו להיפגש מחר, יום שני, במשרדו.

מוסיף ומספר הרב וינפלד: "בבוקר יצאתי לברונקס ובידי שטר המכירה, ערוך כדת וכדין. מר ברגסון שיתף פעולה בכל הכבוד ובכל הרצינות. הצעתי לו להניח תפילין והוא נענה ברצון. לאחר מכן אמר בהתרגשות: 'בפעם האחרונה שהנחתי תפילין זה היה בבר-מצווה שלי, לפני 57 שנים!'".

הבקשה של ניצול השואה

בעל החברה חלק עם הרב וינפלד את קורות חייו. הצלת הוריו מאושוויץ, נישואיהם במחנה פליטים באוסטריה, הגירתם לארצות-הברית. הוא סיפר כי למד יהדות כשנתיים עד בר-המצווה שלו, אבל בזה נגמר העניין. "כל השנים לא היה לי שום קשר עם היהדות", אמר. "לכן דחיתי את הפניות אליי לעשות מכירת חמץ. אבל עכשיו באת אליי בגישה אחרת, והרגשתי שעליי לומר כן, ואני שמח מאוד על כך".

סיפור מכירת החמץ עורר הדים נרחבים. מאז נעשו השניים ידידים, ומר ברגסון אף הגדיל לעשות ומינה את הרב וינפלד לרבה של 'מנהטן ביר'ס'. מנהל החברה אף השתתף בכינוס משגיחי כשרות וגולל את הצד שלו בסיפור המופלא.


מר ברגסון והרב וינפלד אשתקד במכירת החמץ ובהנחת תפילין


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)