חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

עלייה למפטיר
פינת ההלכה ומנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1624 - כל המדורים ברצף
המרדף חשוב, הבנייה יותר
יש חדש
תולעת השני בעבודת ה'
הכרובים
למי תודה
מקיימי העולם
מהפך בטבריה
משכן בעולם הגשמי
חוויית המשכן בשילה הקדומה
עלייה למפטיר

שאלה: האם אפשר להעלות ל'מפטיר' מי שאינו יודע לקרוא את ההפטרה?

תשובה: חז"ל תיקנו להפטיר (לסיים) בנביא אחרי קריאת התורה, מעניין הפרשה, ותיקנו שהמפטיר בנביא צריך שיקרא בתורה תחילה, כדי להראות שכבוד התורה עדיף מכבוד הנביא.

כשקראו לאדם לעלות ולקרוא את ההפטרה, והתברר שאינו יודע לקוראה, יכול אחר לקרוא את ההפטרה במקומו. ואף שהמפטיר צריך לקרוא בתורה תחילה, הרי זה משום כבוד התורה, וכאן הרי יש כבוד התורה, כשראו שהעולה כבר קרא או קראו בעבורו את ה'מפטיר'. ויש הסבורים שמי שיקרא את ההפטרה צריך לחזור ולעלות ולקרוא את ה'מפטיר'.

לכן לכתחילה אסור לקרוא לעליית ה'מפטיר' מי שאינו יודע לקרוא את ההפטרה בעצמו, ורק בדיעבד, אם כבר קראו לו לעלות, יעלה ויקרא בתורה, ויקרא אחר את ההפטרה.

במקומות שקוראים את ההפטרה מתוך ספר נביאים הכתוב על קלף, מותר אף לכתחילה שהעולה יאמר את כל הברכות ושליח ציבור יקרא את ההפטרה, כמו בספר תורה, שהעולה מברך ושליח ציבור קורא. אלא שלמנהג רוב הקהילות (וכן דעת אדמו"ר הזקן) לא תיקנו חכמים כלל לקרוא הפטרה מספר הכתוב על קלף.

להרבה פוסקים (וכן דעת אדמו"ר הזקן) "חובה היא על הכול לשמוע ההפטרה כמו הפרשה שבספר תורה". עם זה, בקהילות אשכנזיות וחסידיות רבות נהוג שכל הציבור קורא בקול את ההפטרה עם המפטיר, ומאזינים לברכותיו בלבד. וכן כתב החתם סופר.

מקורות: רמ"א סי' רפד ס"ד, שו"ע אדה"ז ס"ט וסי"א ומשנ"ב. פסקי תשובות שם ס"ק יא, וש"נ. אנציקלופדיה תלמודית ערך 'הפטרה', כרך י עמ' ב.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)