חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

כוהן בתרומות ומעשרות
פינת ההלכה ומנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1590 - כל המדורים ברצף
לא רק לקבל; גם לעשות
יש חדש
המניע הנסתר למחלוקת קורח
קורח ועדתו
אין סיבה לדאגה
'שלום עליכם' כפול
ה'הרוג' נעלם
תפילה לרוח משיח
מה עשה הרבי בצרפת
כוהן בתרומות ומעשרות

שאלה: האם כוהנים חייבים בהפרשת תרומה?

תשובה: נכתב בספר החינוך, שגם כוהנים ולוויים חייבים לעשר את הפירות שלהם, שנאמר: "כן תרימו גם אתם", ופירשו חז"ל: "אתם" – הלוויים; "גם אתם" – לרבות הכוהנים.

בתורה נאמר (קורח יח,יב): "כל חלב תירוש ודגן, ראשיתם אשר יתנו לה', לך [=אהרון] נתתים". משמעות הדבר, שעם ישראל נותן את התרומה (ואף המעשר) לה', וה' הוא הנותן אותם לכוהנים וללוויים. ואכן, הנתינה לה' חייבת להתבצע גם אם בסופו של דבר התרומה נשארת בבעלות הנותן.

בתרומות ובמעשרות יש שתי פעולות: ההפרשה – שיש לבצעה תמיד בשלמותה, גם במקרים של ספק, כדי שהפירות יהיו מותרים באכילה; והנתינה – של התרומה לכוהן, של המעשר ללוי, וה'מעשר עני' – לעני (רק את ה'מעשר שני' אין מפרישים פיזית אלא הוא נפדֶה על מטבע).

למעשה, ב'טבל ודאי' יש להפריש מעשר (עשרה אחוזים) ללוויים. לפי מנהג ירושלים נותנים את המעשר בפועל ללוי, וכאשר בעל הפירות הוא כוהן או לוי, ביכולתו לאוכלם בעצמו או לתיתם ללוי אחר. ויש המקילים שבימינו אין חייבים בנתינה ממשית לכוהנים וללוויים, כי אין ודאות שהם אכן כוהנים או לוויים. את התרומה ותרומת המעשר (קצת יותר מאחוז אחד מהפירות) צריך גם הכוהן לעטוף ולהשליך לאשפה, כי בימינו התרומה אסורה באכילה לכוהן.

גם בהפרשת חלה הכוהנים חייבים, ומן הדין החלה יכולה להישאר ברשותם, אבל מכיוון שבימינו אי-אפשר לאוכלה בטהרה, גם הם שורפים אותה, ככל ישראל.

מקורות: ספרי לבמדבר יח, כח. רמב"ם הל' מעשר פ"א ה"ג. ספר החינוך, מצווה שצה. משפטי ארץ פי"ז.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)