חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

עזרה ראשונה לכווייה
פינת ההלכה ומנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1573 - כל המדורים ברצף
בחודש אדר שמחים כפליים
יש חדש
מעלת גמילות חסדים על צדקה
רפואה
שימוש באפיקורסות
בדיקה גוררת בדיקה
מטר במרוקו
עבדות שהיא חירות
ניסים שעוברים מדור לדור
עזרה ראשונה לכווייה

שאלה: מה צריך לעשות בשבת במקרה של כווייה?

תשובה: מתפקידיו החשובים של העור למנוע כניסת זיהומים לגוף. לכן כל כווייה, ובפרט בזקנים ובתינוקות, ובמיוחד כשהיא על פני שטח גדול או במקומות רגישים – הרי היא בחזקת סכנה, כל עוד לא הורה רופא שאין בה סכנה.

יש לדעת שגם במקצת המקרים שהם פיקוח נפש גמור, מבחינה הלכתית ורפואית, הרופאים אינם מגדירים זאת 'פיקוח נפש', מכיוון שיש בידם דרכי ריפוי לכך. אבל קודם הטיפול המצב עודנו בבחינת פיקוח נפש לכל דבר.

לכן במקרה של כווייה יש לפנות מיד למוקד רפואה דחופה או לחדר מיון. אם אפשר להיוועץ ברופא מכר או שכן (אפילו בטלפון), כדאי לעשות זאת קודם שנוסעים, כי לפעמים הרופא יקבע שאין הכרח בחילול שבת. אך אם הדבר אינו אפשרי, יש לנסוע מיד למקום שייתן מענה רפואי מקצועי.

עד אז יש לשטוף את מקום הכווייה (במיוחד אם נגרמה מחומר כימי) בתמיסת סלין. עדיף שלא לכסות את המקום. אם המקום מכוסה בגדים, יש להזדרז להסירם, כדי למנוע זיהום ולזרז את קירור המקום. במקום הצורך מותר אף לקרוע את הבגדים, דרך קלקול הבגדים והשחתתם. כמו-כן מותר לכסות את אזור הכווייה בגזה או בתחבושת המיוחדת לטיפול בכוויות (כגון ברנדשילד).

מקורות: ראה שו"ע או"ח סי' שכח (ושו"ע אדה"ז שם) ס"ד-ו ונו"כ. ש"ש כהלכתה (תש"ע) לב,יא. לה,לח, וש"נ. מידע הלכתי בע"פ – הרב ד"ר מרדכי הלפרין.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)