חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

הסטודיו לאמנות השופר
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1551 - כל המדורים ברצף
מה באמת חשוב בחיים
יש חדש
למה מסתירים את הברכות
שמחה
אלול בא!
רוצה לרצות
תשובה לשודד
"והושיעה... משיח צדקך ועמך"
הסטודיו לאמנות השופר
ילדים בבית הכנסת

ארבע מילים הצליחה להשמיע הילדה דניאלה ז"ל, בימיה האחרונים. "אבא, תקע לי בשופר", ביקשה בת התשע, שהייתה מאושפזת במרכז הרפואי בברזיל, מאביה, ר' דוד נינציסקי. עד אותו רגע מעולם לא תקע ר' דוד בשופר, אבל אחרי בקשת בתו מיהר אל גבאי בית הכנסת הראשי של ריו-דה-ז'נרו.

"למד אותי לתקוע בשופר", ביקש וסיפר על בקשתה של בתו. הגבאי מילא את בקשתו, והסביר לו גם את חשיבותה של התקיעה בשופר. כשהרגיש מוכן, עלה האב לחדרה של בתו ותקע בשופר. מבטה העצוב התחלף להבעת אושר שריחף על פניה.

צוואת הבת

כעבור זמן קצר הלכה הבת לעולמה. יום אחרי פטירתה ילדה רעייתו תאומים, בן ובת. השמחה הייתה מהולה בעצב. את האבל והאובדן תיעל להתמקצעות בתקיעת שופר, בעקבות משאלתה של בתו.

"באותם ימים החלטנו אני ורעייתי לעלות לארץ", מספר ר' דוד (70). המשפחה עברה להתגורר בביתר עילית. לר' דוד היה ברור במה יעסוק: בשופרות. נוסף על היותו בעל תקיעה בבית הכנסת שבו הוא מתפלל, הוא עוסק יומם ולילה בייצור שופרות.

עדיין לומד את המקצוע

'שופר מבית דוד' זה שם הסטודיו שלו, השוכן בביתו. שם הוא מעבד, משפץ ומתקן שופרות, במומחיות ובאמנות ייחודית. עבודתו דקדקנית. הוא לא יניח מידו את השופר עד שיסיים את עבודתו ויביא אותו לכלל שלמות – שופר שקל לתקוע בו ושהקול הבוקע ממנו צלול ונעים.

שמו עובר מפה לאוזן. בעלי תקיעה רבים, ובהם רבנים ואדמו"רים חשובים, שמעו על יכולתו הנדירה של ר' דוד, וביקשו את שירותיו. הוא עצמו אומר שעדיין הוא לומד את המקצוע: "אף-על-פי שכבר יותר משלושים וחמש שנים אני עוסק בתחום, אני מגלה כל הזמן דברים חדשים".

שופר בהתאמה אישית

את השופרות שהוא מעבד הוא בוחר אחד-אחד. אחר בדיקת כשרותם בידי משגיח הוא מתחיל לטפל בהם בסטודיו. "לפעמים טיפול בשופר יכול לארוך כמה ימים", אומר ר' דוד ומשתף בתהליך: "תחילה צריך לנקות את החלל הפנימי, בזוויות המותאמות לכל שופר, לניצול מקסימלי של יכולותיו הקוליות, וכדי למנוע הפרעות במעבר האוויר במהלך התקיעה, שזה הדבר העיקרי המקשה על בעלי התקיעה ופוגם בצלילות הקול. בהמשך אני משקיע עמל רב בעיצוב הפייה לתקיעה נוחה, קלה ועוצמתית". הוא גם עושה התאמה אישית לתוקע. "כל תוקע יכול לבוא ולהתנסות בתקיעה בעשרות שופרות, עד שיימצא השופר המתאים לו".

לסיום אומר ר' דוד: "על-פי האריז"ל אין דבר נשגב מהשופר. בפרק קנ בתהילים מופיע הפסוק 'הללוהו בתקע שופר', והכוונה כמובן לקב"ה. כשאדם תוקע בשופר הוא שליח ישיר של הקב"ה, ולכן שופר וגאווה אינם יכולים ללכת יחדיו. אדם צריך להיות בטל ולנהוג בענווה כדי לתקוע בשופר".


המשאלה קוימה. ר' דוד בסטודיו (צילום: י' בלינקו)


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)