חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

איחור לתפילה
פינת ההלכה ומנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1511 - כל המדורים ברצף
לקרוא לילד בשמו: פעולת טרור
יש חדש
שלוש סיבות לנהוג כיוסף
עצבות
להיזהר מעצבות
מקור העצבות
שטריימל מבעד לחלון
מנהיגות של מוח ולב
מקום קבורתם נודע
איחור לתפילה

שאלה: אישה שאיחרה לתפילה בבית הכנסת בשחרית של שבת, האם עליה להתחיל מההתחלה או להצטרף לתפילת הציבור?

תשובה: אישה פטורה מתפילה בציבור, ולכן אף שיש מעלה גדולה בתפילה בבית הכנסת, אין סיבה לקשור את תפילתה לתפילת החזן או לציבור המתפללים.

כשאישה מאחרת לבית הכנסת חשוב לדעת באילו חלקים מהתפילה היא חייבת. מצד הדין, על-פי שולחן ערוך אדמו"ר הזקן (פוסקים אחרים מקילים יותר), אישה פטורה מאמירת קרבנות ופסוקי דזמרה, וחוץ מברכות השחר וברכות התורה ופרשת התמיד ("צו את בני ישראל"), היא חייבת (מכל תפילת שחרית) רק בקריאת שמע, בברכת 'אמת ויציב' ובתפילת העמידה. ונהוג לומר גם 'עלינו'. כל השאר אינו אלא 'רשות' או הנהגה טובה.

כשהיא מתפללת את כל התפילה, אין שום סיבה להתיר לה לדלג בתפילה כדי להספיק להתפלל עם הציבור (אפילו לא בפסוקי דזמרה, כדין המבואר בשולחן ערוך, ובוודאי לא בברכות קריאת שמע, שלא הותר לדלג בהן כלל), ובפרט שהחשש לזלזול בתפילה, הנעשֶה על-ידי הדילוג, קיים גם אצלה.

ברכה לבטלה: אין מקום לומר ברכת 'ישתבח' (=הברכה האחרונה אחרי פסוקי דזמרה) למי שלא אמרה קודם לכן את ברכת 'ברוך שאמר' (=הברכה שלפני פסוקי דזמרה), ולפחות חלק מפסוקי דזמרה עצמם.

מקורות: סוטה כב,א. ילקוט שמעוני פ' עקב, רמז תתעא. שו"ע או"ח סי' נב. שו"ע אדה"ז שם, וסו"ס מז, סי' ע ס"א וסי' קו ס"ב. שו"ת שבות יעקב או"ח ח"ג סי' נד. שלחן מנחם או"ח ח"א סי' עא.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)