חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

קיצור דרך בבית הכנסת
פינת ההלכה ומנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1452 - כל המדורים ברצף
עכשיו ה'עיתוי' הנכון לבנות
יש חדש
לבחור שכנים טובים למסע
ואברכה מברכיך
סכנת ריב אחים
עושר קשה
מצווה לשמה
התחלת האור
המוהל הצעיר ששבר שיא
קיצור דרך בבית הכנסת

שאלה: האם מותר לעבור דרך בית כנסת כדי לקצר את הדרך?

תשובה: מדיני קדושת בית הכנסת, שאסור לאדם לקצר את דרכו על-ידי כניסה בפתח שבצידו האחד של בית הכנסת כדי לצאת בפתח שמצידו השני, מה שנקרא בפי חז"ל "לעשות קפנדריא". הנזהר בזה זוכה לאריכות ימים.

אולם אם הייתה הדרך עוברת שם עוד קודם בניית בית הכנסת, מותר לעבור (ואין ראוי לעשות כן). ואם האדם לא נכנס לשם כדי לקצר את דרכו, מותר. ואם נכנס כדי להתפלל, מותר לצאת בפתח אחר מזה שנכנס בו, כפי שנאמר בבית המקדש (יחזקאל מו,ט): "הבא דרך שער צפון להשתחוות, יֵצא דרך שער נגב...", ויש בזה מצווה, מפני שבזה נראֶה שהוא מחבב את בית הכנסת.

ב'ביאור הלכה' מתיר אם האדם קורא פסוק, או שוהה מעט בבית הכנסת. אחרים דוחים זאת, שלא נאמר היתר זה אלא כשנכנס לשם כדי לקרוא לחברו וכדומה, אבל לא כדי לקצר את דרכו, ובוודאי אם עושה זאת בקביעות.

אולם כשאין אפשרות להגיע למקום מסויים אלא דרך בית הכנסת, יש מקום להקל על-ידי שהייה מועטה או אמירת פסוק, ובפרט אם האדם הולך לדבר מצווה, או אם רוצה לקצר את דרכו כדי להספיק להתפלל עם הציבור או להתפלל לפני סוף זמן קריאת שמע או תפילה.

איסור זה חל גם על תנועה בתוך היכל בית הכנסת, אם מקצר הילוכו ממקום למקום דרך הבימה, שיש בה קדושה יתרה, וכל שכן אם מקצר משם את יציאתו מבית הכנסת.

מקורות: ברכות סב,ב. מגילה כט,א. רמב"ם הל' תפילה פי"א ה"ח-י. שו"ע או"ח סי' קנא ס"א וס"ה, מג"א והגר"א, משנ"ב וביה"ל. פסקי תשובות ס"ק יב-טו, וש"נ.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)