חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

תכלית הניסיונות
לומדים גאולה


מאת: הרב מנחם ברוד
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1435 - כל המדורים ברצף
העריצות קורסת והאמונה מנצחת
חדש על המדף
הלביא והארי שבנבואת בלעם
בני ישראל
לדבר בשבח
צעצוע לא מפחיד
הבטחה של אימא
תכלית הניסיונות
האמונה ניצחה את הסטטיסטיקה
זמן תפילת שחרית

הניסיונות מלווים את עם ישראל מראשית התהוותו. אברהם אבינו נתנסה בניסיונות קשים, וגם במצרים נבחנו בני ישראל בניסיונות, שהגיעו לשיאם ערב הגאולה דווקא. מתברר שגם לקראת הגאולה השלמה צפוי עם ישראל לעמוד בניסיונות לא-פשוטים.

וכך נאמר ב'רעיא מהימנא' (לזוהר חלק ג, קכד,ב): "כגוונא דא יתעביד לנסא לון לישראל בפורקנא בתרייתא. הדא הוא דכתיב: יתבררו ויתלבנו ויצרפו רבים, דאינון מסטרא דטוב וקיימין בניסיונא, והרשיעו רשעים – אינון רשעים דרע" (=כך יעשה הקב"ה ניסיונות לעם ישראל בגאולה האחרונה, כמו שכתוב: 'יתבררו ויתלבנו ויצרפו רבים' – אלה שמצד הטוב יעמדו בניסיון, 'והרשיעו רשעים' – אלה הרשעים שמהרע).

גילוי כוחות נעלמים

בתורת החסידות מדובר הרבה על 'עבודת הניסיונות'. יש ניסיונות קטנים ויום-יומיים, ויש ניסיונות קשים וגורליים, שבהם עומדת למבחן כל מערכת האמונות של האדם. הגמרא מספרת שדוד המלך רצה לעמוד בניסיון וביקש: "בחנני ה' ונסני", אך כולנו יודעים מה היו תוצאותיו של אותו ניסיון. על-כן יהודים מתפללים בכל יום: "ואל תביאני... לידי ניסיון". חז"ל גם מייעצים לאדם: "אל תאמין בעצמך עד יום מותך". כל זאת מתוך הכרת כוחו של הניסיון והטלטלה העזה שהוא עלול להסב אפילו לאדם המושלם ביותר.

אך הלוא הניסיונות האלה באים מאת הקב"ה, ומכאן שיש להם מטרה חיובית. שכן הניסיון מטרתו להעלות את האדם, לרוממו ולהביאו לגובה שאליו לא היה יכול להגיע בדרך אחרת. תורת החסידות מסבירה ש'ניסיון' הוא גם מלשון 'נס' ודגל – דבר גבוה הנישא אל-על. זו מטרתו האמיתית וייעודו של הניסיון – לנשא את האדם מעלה-מעלה. על-ידי העמידה בניסיון זוכה האדם להגיע לדרָגות רוחניות גבוהות ביותר, ולכן מעמידים אותו בניסיון, כדי שיגיע אל אותן דרגות נעלות.

הניסיון מגיע לא אחת דווקא כאשר האדם כבר השיג את השלמות הנדרשת ממנו במצבו הנוכחי. כשכבר הגיע אל המֵרב שאליו הוא יכול להגיע בדרך עבודתו הנוכחית, או-אז מעמידים אותו בניסיון. מנסים לערער כביכול את מעמדו ואת הדרגה שאליה הגיע. הניסיון מחייב את האדם להפעיל כוחות נסתרים ואיתנים שאינם מתגלים בדרך כלל. הוא נדרש להפיק מתוך נפשו את כל הכוחות, גם העמוקים ביותר, כדי לעמוד בניסיון.

ואז, כשהוא אכן מצליח בזה, הוא כבר אינו אותו אדם שהיה קודם לכן. הוא מתעלה, הוא מודע עכשיו לכוחות חדשים שקיימים בתוך נפשו ואשר קודם לכן לא ידע על קיומם. הוא לומד עכשיו להפעיל כוחות אלה לעבודת ה', וכך הוא מתעלה לדרגה גבוהה לאין-ערוך מזו שבה עמד בעבר. גם הסיוע הניתן לו מלמעלה גדל ומתעצם בעקבות העמידה בניסיון. הניסיון גורם אפוא להתעלות רוחנית רבה ביותר.

תכלית הניסיון

עצם הידיעה שזו כל מטרת הניסיון, מקִלה את ההתגברות עליו. כשהאדם יודע שבוא הניסיון אינו מעיד על חולשה מצידו, אלא להפך, על רצונו של הקב"ה לרוממו ולנשאו באמצעות העמידה בניסיון – קל לו יותר לגבור עליו. הוא רואה בניסיון את מטרתו הפנימית ואינו נגרר אחריו.

הדרך לגבור על ניסיון אינה על-ידי התדיינות איתו. יש להתעלם ממנו לחלוטין, להמשיך במילוי רצון ה' כאילו לא היה הניסיון קיים כלל וכלל. ואז זוכים שהניסיון נמוג ונעלם כלא היה.


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)